九州大学共創学部説明会が行われました

平成29年8月7日(月)に、生徒・教職員を対象とした九州大学共創学部説明会が行われました。
講師としてお見えになった九州大学の副島雄児先生は、21世紀プログラム、および新学部である共創学部の設立に深く関わっていらっしゃいます。

「能動的学習能力」を基盤に、「課題構想力」「協働実践力」「国際コミュニケーション力」を養成し、それらを総合して「共創的課題解決力」を獲得するという共創学部のコンセプトと、文理の枠を越えたエリア横断型の取り組みは、本校生にとってもSGHの取り組みの中で培った探究型の学びを発展させる場として大いに注目されます。
今回の説明会には3年生はもちろん、1・2年生も参加しました。進路選択を考える上での貴重な機会となりました。

On August 7th, we welcomed Prof.Yuji Soejima from Kyushu University and had an explanatory meeting for a new department starting from upcoming April. The new department is called Kyoso Gakubu, or the School of Interdisciplinary Science and Innovation. Even though the meeting was held on very short notice and during summer break, more than 50 students and faculty members attended.
Unlike most university departments, this new department does not belong to either the liberal arts or science collegess.  Instead, it is a blend of disciplines.  As the name implies, it focusses on interdisciplinary research, which requires skills of PBL, and the 4Cs("Critical thinking and problem solving", "Communication", "Collaboration and team building", "Creativity and innovation".)

These interdisciplinary skills are what the SGH project requires and promotes for our students.  We hope that more and more students will enroll in this department, using a variety of skills to continue their studies in the future.